Τρίτη Οκτώβριος 15 , 2019

Οι Γλάροι Αιγαίου στον Καστό

Ο Καστός είναι ένα από τα μικρά στολίδια του Ιονίου Πελάγους. Βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τις δυτικές ακτές της Στερεάς Ελλάδας, για την ακρίβεια μόλις 5 ναυτικά μίλια (8 το λιμάνι) από το Μύτικα της Αιτωλοακαρνανίας. Δεν είναι καθόλου αναπτυγμένο τουριστικά, αφού η τουριστική του κίνηση περιορίζεται σε κάποιους απόδημους οι οποίοι διατηρούν εκεί τα πατρικά τους σπίτια σαν εξοχικά, και στους περαστικούς με τα σκάφη που θα δέσουν στο λιμάνι για λίγες ώρες ή για κάποιες μέρες, που έρχονται με τα νοικιάρικα ιστιοπλοϊκά και έχουν έτσι εξασφαλισμένο τον ύπνο τους. Όσοι έρχονται με μικρότερα σκάφη, πράγμα που είναι πολύ εύκολο αφού η απόσταση από το λιμανάκι του Μύτικα είναι πολύ μικρή και η θάλασσα κλειστή και καλά προστατευμένη από τους καιρούς, μπορούν να κατασκηνώσουν στις πανέμορφες παραλίες, που υπάρχουν γύρω από αυτό το νησί.

Aegean Seagulls - Location Kastos

 

Αμέσως μετά το ταξίδι-αποστολή στην Κίμωλο, ξεκίνησε να προετοιμάζει το επόμενο. Ένα από τα μέλη των Γλάρων, ο Λευτέρης, που το περασμένο καλοκαίρι είχε περάσει από τον Καστό, παρατήρησε  πως αυτό το μικρό νησάκι έχει μόλις 50 μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι με κάποιους απόδημους που έρχονται για τις διακοπές τους φτάνει τους 100.

Σε ακόμα πιο μικρή απόσταση από το Μύτικα εκτείνεται και το μεγαλύτερο νησί Κάλαμος, με πολλές όμορφες παραλίες με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Ενώ και αυτό το νησί δεν διαθέτει τουριστική υποδομή, δηλαδή ξενοδοχείο, υπάρχουν λίγα δωμάτια αλλά και περισσότερες ευκολίες, από όσες στον Καστό, όσον αφορά στις προμήθειες. Ο Κάλαμος έχει 300 άτομα πληθυσμό στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και 14 παιδάκια από 6 μέχρι 10 ετών, μαθητές ενός δημοτικού σχολείου με ένα δάσκαλο.

Αυτά τα δύο νησάκια ήταν ο προορισμός αυτής της αποστολής των Γλάρων. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι στον Καστό στους μήνες της… μοναξιάς ζουν 50 κάτοικοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, και ότι δεν υπάρχουν καθόλου παιδιά, η τηλεφωνική επαφή με το γιατρό έφερε την πληροφορία ότι η πρώτη ανάγκη τους ήταν ένας καρδιογράφος. Αυτό είπε  ο αγροτικός γιατρός ότι χρειαζόταν, ώστε με μια πρώτη εξέταση του ασθενούς να είναι σε θέση να αποφανθεί αν χρειάζεται μεταφορά σε νοσοκομείο, ώστε να κινητοποιείται ο μηχανισμός της μεταφοράς του.

Aegean Seagulls - Location Kastos

 

Και από τον Απρίλιο, που η ομάδα αποφάσισε ότι αυτή η αποστολή θα ήταν η προσφορά ενός καρδιογράφου στο αγροτικό ιατρείο του Καστού, άρχισαν οι προσπάθειες εξεύρεσής του. Στην αναζήτηση του ποσού για να αγοραστεί ο καρδιογράφος ανταποκρίθηκε ένα απλός ιδιώτης, η κυρία Ειρήνη Λιαδέλλη, η υπεύθυνη του εξαγωγικού τμήματος της Ιταλικής ναυτιλιακής επιχείρησης Osculati, η οποία, όμως, έκανε αυτή την προσφορά η ίδια και όχι εκ μέρους αυτής της εταιρίας. Μια πραγματικά πολύ γενναιόδωρη  προσφορά.

Στην πορεία της αναζήτησης αυτής της προσφοράς βρέθηκε και ένας ακόμα χορηγός, το φοροτεχνικό γραφείο Καβαλάρη, το οποίο προσέφερε ένα ιατρικό αναλυτή αιματολογικών εξετάσεων, ενώ ο μόνιμος, πλέον, χορηγός φαρμάκων, η αεροπορική εταιρία Aegean Airlines, έστειλε δύο κούτες με φάρμακα άμεσης ανάγκης. Αφού, λοιπόν, η ομάδα εξασφάλισε αυτά τα πολύτιμα αγαθά προγραμμάτισε το ταξίδι της για Καστό-Κάλαμο στις 29-30 Μαϊου.

Ο Καστός, με το μοναδικό οικισμό που υπάρχει εκεί γύρω από τον κόλπο, έχει ένα μόλο με φάρο που επισημαίνει το  λιμάνι του τη νύχτα. Επειδή, όμως, αυτό το λιμάνι είναι εκτεθειμένο στο νοτιά, ο οποίος, ως γνωστό, το χειμώνα στο Ιόνιο όταν φορτώσει δεν αστειεύεται, με μια έξυπνη κατασκευή ενός καναλιού έχει φτιαχτεί ένα δεύτερο λιμανάκι στο βάθος του λιμανιού, όπου εκεί τα σκάφη δένουν και είναι σίγουρα ακόμα και με τους δυνατότερους νοτιάδες.

Πάνω στην παραλία υπάρχει ένα υπέροχο πέτρινο κτίσμα, το οποίο, όμως, είναι εγκαταλελειμμένο (κρίμα). Το λιθόστρωτο αριστερά οδηγεί στο μικρό δυτικό ακρωτήρι όπου εκεί υπάρχει μια ταβέρνα και ένας παλιός μύλος-καφέ, και τα δύο με υπέροχη θέα στο Ιόνιο. Από την άλλη πλευρά στο ανηφόρι τελειώνει το λιθόστρωτο και συνεχίζει ένας χωματόδρομος, που φτάνει μέχρι την πίσω πλευρά του μικρού νησιού

Μετά τα πρώτα καλωσορίσματα από το γιατρό και τον πρόεδρο και την παράδοση στο αγροτικό ιατρείο του καρδιογράφου και του αιματικού αναλυτή, μας πήγαν στην ταβέρνα στο ακρωτήρι, όπου μας προσφέρθηκε ένα πολύ καλό δείπνο. Πριν σκοτεινιάσει σηκωθήκαμε για να βρούμε μέρος να στήσουμε τις σκηνές μας για ύπνο, αφού εκεί δεν υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σκεφτόμασταν να πάμε σε μια μικρή παραλία που βλέπαμε στην απέναντι πλευρά, αλλά ο πρόεδρος θέλοντας να μας κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία του στησίματος των σκηνών μας είπε ότι μπορούσαμε να τις στήσουμε εκεί στην παραλία, μπροστά από το εγκαταλελειμμένο πέτρινο σπίτι.

 

Aegean Seagulls - Location Kastos

 

Άλλο που δεν θέλαμε. Στήσαμε γρήγορα-γρήγορα τον μικρό καταυλισμό και στη συνέχεια μαζευτήκαμε όλοι στο μοναδικό καφενείο, όπου παρέα με κάποιους αλλοδαπούς εργάτες που δούλευαν εκεί σαν πετράδες και υπό τους  ήχους μιας αδιάφορης μουσικής τηλεόρασης, ξεκίνησε μια «πλάκα», η οποία συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες γύρω στη φωτιά που ανάψαμε μπροστά από τις σκηνές μας.

Το πρωί ξυπνήσαμε όλοι πολύ νωρίς. Περπατώντας στο χωματόδρομο μέχρι την άκρη του ανατολικού ακρωτηρίου, έφτασα εκεί την ώρα που ο ήλιος έσκαγε μύτη πίσω από το Παναιτωλικό, και έτσι βρήκα την ευκαιρία να πάρω κάποιες φωτογραφίες στους γλυκούς τόνους του πρωινού ξυπνήματος της αλμυρής φύσης. Όταν γύρισα στον μικρό καταυλισμό είχαν απλωθεί στα παγκάκια ετοιματζίδικοι καφέδες και διάφορα κρουασάν, που οι  προνοητικοί της παρέας είχαν προμηθευτεί το προηγούμενο βράδυ από το μίνι μάρκετ. Όταν αργότερα άνοιξε το καφενείο ήπιαμε και το δεύτερο καφέ και αρχίσαμε σιγά-σιγά να μαζεύουμε τα μπαγάζια μας για την επιστροφή.

Οι κάτοικοι του Καστού, ο γιατρός και οι Γλάροι Αιγαίου ευχαριστούν την Ειρήνη Λιαδέλλη, την εταιρία Aegean Airlines και το φοροτεχνικό γραφείο Καβαλάρη για τις πολύτιμες προσφορές τους.

 

    Για την Ομάδα "ΓΛΑΡΟΙ ΑΙΓΑΙΟΥ"
         Μπάμπης Κωνσταντάτος

 

                                  

DSC01727_SmallDSC01752_SmallGrabbed_Frame_11Grabbed_Frame_14DSC01660_SmallGrabbed_Frame_5Grabbed_Frame_4Grabbed_Frame_15DSC01765_SmallDSC01672_SmallDSC01711_SmallGrabbed_Frame_6